Tips om makkelijker in slaap te komen

De laatste tijd heb ik wat meer moeite met ‘s avonds in slaap vallen. Overdag rond een uur of 4 ben ik altijd heel erg moe, en rond een uur of 9 in de avond heb ik ook een dip. Maar wanneer ik later op de avond naar bed ga, ben ik helemaal klaarwakker en lig ik soms uren te piekeren in bed. Hierdoor ben ik de laatste tijd wat meer mijn best aan het doen om ‘s avonds zo ontspannen mogelijk te zijn zodat ik lekker snel in slaap val. Ik laat jullie vandaag zien wat ik daar allemaal voor doe.

slecht_slapen

Bron

Een boek lezen

Zo’n half uur voordat ik naar bed wil, zet ik de tv uit en leg ik mijn telefoon weg. Ik pak een boek erbij (op het moment lees ik Harry Potter..alweer!) en ga rustig in alle stilte lezen. Hier word ik lekker slaperig van.

Kaarsjes aan

Gedurende de avond maak ik het altijd gezelliger door wat lampen uit te doen, en kaarsjes aan te doen. Hierdoor creëer ik zelf al een slaperige sfeer; door het gebrek aan licht gaat je eigen systeem zich klaarmaken voor de nacht en wordt je vanzelf moe. Dus tot laat alle lampen aanlaten, is geen slim idee als je op tijd wilt slapen.
Ook kun je genoeg geurkaarsjes of waxmelts vinden met een lekkere sleepy smell die je in de avond kunt branden om lekker slaperig te worden.

stroomstoring-kaarsjes1

Bron

Een kop thee

Voordat ik ga lezen, zet ik een kop thee voor mezelf. Het liefst iets kalmerends, zoals een ‘slaap lekker thee’ (zo noem ik ze zelf). Die bevatten kalmerende ingrediënten die je ontspannen en slaperig maken.

Valeriaan of Melatonine

Bij mijn kopje slaap-lekker-thee, neem ik vaak ook een Melatonine pilletje. Dit is gewoon te koop bij oa. Kruidvat en Hema en bevat natuurlijke ingrediënten die een bijdrage leveren aan het sneller in slaap vallen. Melatonine is ook erg handig bij een jetlag (daar heb ik ze oorspronkelijk ooit voor gekocht).
Sommige mensen nemen ‘s avonds een wijntje om makkelijk in slaap te komen, ik neem liever een kop thee met Melatonine. Je kunt ook Valeriaan gebruiken, dat kalmeert en ontspant ook.

Een ASMR filmpje

Wanneer ik na het drinken van mijn thee, het nemen van mijn Melatonine en het lezen van mijn boek naar bed ga, zet ik een ASMR filmpje op. Dit zijn filmpjes (die ik heb leren kennen door Mascha) die heel ontspannend werken voor mij. Wanneer je begint met kijken, moet je jezelf er echt even voor openzetten (de meeste mensen vinden de filmpjes erg vreemd wanneer ze ze voor het eerst zien) en het een kans geven. Ik heb er al eens eerder over geschreven.
Dit is op het moment een van mijn favoriete ASMR filmpje om mee in slaap te vallen:

 

Deze tips helpen over het algemeen meestal bij mij; ik val dan echt een stuk sneller in slaap dan normaal. Nog steeds zitten er avonden bij dat ik niet makkelijk in slaap kom, maar wanneer ik deze bovenstaande tips zelf opvolg, val ik snel en rustig in slaap..

Wat doen jullie als je niet goed kunt slapen?

Liefs,
Lisa

5 reacties op “Tips om makkelijker in slaap te komen

  1. Zelf lig ik meestal snel, te slapen, maar word ik regelmatig wakker in de nacht, dan zet ik meestal een kopje thee, ga lekker even naar buiten zitten kijken, muziekje zachtjes aan…en na een half uurtje kruip ik weer terug en meestal ben ik dan weer snel vertrokken naar dromenland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>